אימונים יצירתיים / חוה גרו
האם יש דרך לעשות את האימונים מעניינים יותר? יצירתיים יותר? איך ניתן להכניס גיוון לתוכנית אימונים סיזיפית? האם מסלולים חדשים, ריצה עם מוזיקה ושותפים חדשים לריצה הם האופציות היחידות? במאמר זה נדון באמצעים ורעיונות כיצד להפוך את אימוני הריצה הסטנדרטיים למעניינים יותר.
ראשית, המוטיבציה מאחורי שינוי שכזה:
- גיוון פיזיולוגי (מאפשר יציאה מסטגנציה- קיבעון פיזיולוגי שמונע מאתנו להתקדם)
- גיוון מנטלי
- יציאה מהשגרה
- אפשרות לעבודה מאומצת על רכיבי כושר שונים מבלי להישחק מנטלית
- העלאת מוטיבציה
כעת לאחר שהבנו את הסיבות לשינוי, נתאר דרכים לגיוון ויצירתיות במספר אימונים סטנדרטיים מבלי לפגוע במטרת האימון:
אימוני עליות-
אימון עליות סטנדרטי הוא ביצוע מספר סטים של עליות בינוניות- הנמשכות שלושים שניות ועד דקה וחצי של מאמץ או ארוכות- הנמשכות מעל דקה וחצי של מאמץ, על גבי משטח קשיח כמו כביש ובשיפוע קרוב ל 5%. את העליות רצים בעצימות מעט מעל דופק סף חומצת חלב כלומר בקצב דומה לקצב תחרות 10 ק"מ עדכני ובמדד נשימתי של מעט מעל הגבול הדק בין מתחיל להיות קשה לנשום, לקשה לנשום. לאחר כל עלייה מתאוששים דינאמית בירידה שמבוצעת בריצה קלילה ומיד (ללא מנוחה פאסיבית) יוצאים לעלייה הבאה. דרכים יצירתיות לביצוע אימון עליות הן:
- עליה ארוכה שרצים אותה באופן מדורג כפירמידה. במקום לבצע עליות של מרחק העלייה כולו, ניתן לבצע עליות באורכים שונים, כאשר לאחר כל עלייה באורך מסוים, מבצעים את המנוחה הדינאמית בירידה למשך אותו מרחק. למשל, סדרת עליות של: 100,200,300,400,500,400,300,200,100 מטר.
- הגברה כל עלייה או כל שתיים. לדוגמא: במקום לבצע 6 עליות בקצב זהה, מגבירים במקצת כל עלייה- מתגבר 1-6 (כלומר כל עלייה מהירה מהקודמת לה. העלייה השישית מהירה מכולן) או מתגבר 2-2-2 (כלומר כל צמד עליות מהיר מהקודם לו. הצמד השלישי מהירה מכולם)
- הגברה בתוך העלייה. כל עלייה מתבצעת בנגטיב ספליט, קצב שהולך מתגבר ולא בקצב קבוע.
- מעגלי עליות- לדוגמא Arthur Lydiard’s hill circuit: ריצה מהירה בעלייה של 45-60 שניות, בשיפוע מתון ,ובקצב תחרות 5 ק"מ. התאוששות קצרה. כמה מתגברות במישור. ירידה במהירות בינונית. התאוששות קצרה. כמה מתגברות במישור, וחוזר חלילה.
אימוני פרטלק-
אימוני רצף משתנה המכילים מקטעים בעצימויות שונות. לרוב מקובל אימון פרטלק סטנדרטי של משחקי מהירות, המתבצע על גבי משטח וטופוגרפיה אחידה. מדובר במקטעים של משכי זמן שונים המבוצעים בקצבים משתנים או פרטלק סטנדרטי של שטח משתנה שלמעשה זאת ריצה על קצב קבוע אבל במסלול עם טופוגרפיה ו /או משטח משתנים. דרכים יצירתיות לביצוע אימון פרטלק הן:
- ריצות מתגברות. אימונים מעולים להתמודדות עם עייפות מצטברת:
- 75% מריצה רצופה מתבצעים בקצב נוח ובטווח דופק Z1-2. 25% אחרונים מהריצה מתבצעים בעצימות גבוהה יותר, טווח דופק Z3-Z5B.
- שלישים- כל שליש מהריצה מגבירים קצב, כך שכל שליש מהיר מקודמו.
- רבעים- כל רבע מהריצה מגבירים קצב, כך שכל רבע מהיר מקודמו.
- סיומת מהירה- חצי ראשון של הריצה מתבצע בקצב נוח. בחצי השני מגבירים באופן מדורג כאשר כל ק"מ מהיר מקודמו.
- משחקי מהירות בשטח משתנה- למעשה זה פרטלק שמולבש על פרטלק. לדוגמא: באימון משולב דיונות/שדה+ כביש, מבצעים את הסטים הבאים:
- X (2:00@Z1-2 ,2:00@Z3-4, 2:00@Z4-5A) 6 בשטח
- X (1:00@Z1-2, 1:00@Z3-4, 1:00@Z4-5A) 1 בכביש
- כל שבוע מעלים את הסט בשטח ב2:00 עד להגעה ל (6:00,6:00,6:00) X6
- שילוב ריצה בים עם אימון משטחים- שילוב מקטעים של ריצה במים, שחייה, ריצה בחול, ריצה בדיונות, עלייה במדרגות, לסירוגין.
אימוני אינטרוולים נרחב-
אימונים על גבי משטח קשיח ומישורי, כדוגמת אצטדיון, בהם בתרגיל המרכזי מבצעים מספר סטים של 800 – 2000 מטר (וניתן גם אינטרוולים ארוכים מכך) בקצב שהוא מעט מעל קצב תחרות 10 ק"מ או בדופק מעט גבוה יותר מדופק סף חומצת חלב. בין האינטרוולים מבצעים ריצה קלילה כמנוחה דינאמית. אימון אינטרוולים נחשב לאחד האימונים היותר סיזיפיים וקשים מנטלית. האם יש דרך לעשות אותו מעניין יותר מבלי לפגוע במטרת האימון? כן! אנחנו יכולים להמיר אותו לפרטלק שיכול להתבצע בטופוגרפיה מעניינית יותר ולפי זמנים ודופק, כל עוד אנו שומרים על העצימות, הסכום המצטבר של המקטעים העצימים באימון, ומשך ממוצע של מקטע עצים ומנוחה דינמאית, כך שיהיו דומים ככל שניתן לאימון המקורי. לדוגמא:
במקום תרגיל מרכזי באימון אינטרוולים נרחב של 6*1000מטר, עם 400 מטר קל בין לבין, עבור רץ שאמור לעשות אותו מעט מעל קצב תחרות 10 ק"מ עדכני שלו, נניח לצורך הדוגמא בקצב 5 דק'/ק"מ, אנו יכולים לעשות תרגיל מרכזי המכיל 6 סטים של: 5 דקות בדופק Z5A קצת מעל סף חומצת חלב שלו, מלווים ב3 דקות של ריצה קלילה ב Z1. את האימון הזה כבר לא חייבים לבצע באצטדיון אפשר בכל טופוגרפיה או משטח. רוצים להכניס עניין נוסף? תרגיל מרכזי זה גם שקול ל:
2X
4:00@ Z5A ,3:00@Z1
5:00@ Z5A ,3:00@Z1
6:00@ Z5A ,3:00@Z1
שימו לב שבכל אחת מהאופציות אנחנו עושים סכום מצטבר של 30 דקות בטווח דופק Z5A. כאשר המקטע הממוצע נמשך 5 דקות והמנוחה הדינאמית כ 3 דקות.
אופציות נוספות לגיוון ועניין-
- ריצה במים- תחליף ספציפי לריצה בו רצים במים עמוקים ללא מגע עם הקרקעית. ניתן לביצוע עם או בלי אמצעי ציפה.
- שילוב עם ענפי סיבולת אחרים כדוגמת אימון משולב ריצה עם אופניים בו מבצעים מקטעי רכיבה וריצה לסירוגין.
- שילוב תרגילי טכניקה או חיזוק במהלך האימון. לדוגמא: שילוב תרגילי חיזוק באימון עליות, כאשר לפני היציאה לכל עלייה מבצעים מספר מכרעים.
- ריצת ניווט- איתור נקודות ציון במהלך ריצת שטח משתנה.
לסיכום: בהחלט ניתן להפוך את אימוני הריצה הסטנדרטיים למעניינים יותר. אז שנייה לפני אובדן מוטיבציה בעקבות תוכנית אימונים סיזיפית, זכרו שיש פתרון יצירתי גם לזה. ליצירת קשר עם כותבת המאמר צרו קשר.