מה זה ריצת פרטלק? / חוה גרו

פרטלק היא אחת משיטות האימון המרכזיות, אם לא החשובה ביותר, בריצה למרחקים ארוכים, כאשר העיקרון המנחה אותה הוא עצימות משתנה. לשיטה זאת משתייכים מספר רב של סוגי אימונים מוכרים:
אימוני עליות, ריצות שטח משתנה, אימונים הכוללים משחקי מהירות  (קצב משתנה) וריצות מתגברות מסוגים שונים (שלישים, סיומת מהירה ועוד) .
למעשה על מנת שאימון ייקרא פרלטק, כל מה שעלינו לעשות זה ליצור דרגת מאמץ שאינה קבועה כך שהדופק באימון שכזה יוצר תבנית של שינויים ולא משקף מאמץ אחיד וקבוע. נוכל לעשות זאת במספר דרכים:

  • שטח משתנה:
    א. קצב קבוע וטופוגרפיה משתנה- מעבר בין מישור, עליות וירידות בשיפועים שונים, לסירוגין, תוך שמירה על קצב קבוע, כך שהדופק משתנה בהתאם לדרגת הקושי של הטופוגרפיה. למעשה גם אימון עליות קלאסי בו עולים ויורדים ברצף מספר חזרות של עלייה מסוימת, משתייך לסוג זה של פרטלק.
    ב. קצב קבוע ומשטח ריצה משתנה- מעבר בין משטחים מסוגים שונים: כביש, אדמה, מדרגות, דשא, חול,.. לסירוגין, תוך שמירה על קצב קבוע, כך שהדופק משתנה בהתאם לדרגת הקושי של הריצה באותו משטח.
  • משחקי מהירות:
    משטח וטופוגרפיה קבועים אבל מהירות ריצה משתנה כך שהדופק משתנה בהתאם לדרגת הקושי של קצב הריצה. לסוג זה משתייכים גם הריצות המתגברות- progression, בהן אנו מתחילים בקצב קל וכל הזמן במגמת הגברה, כך שככל שהריצה מתקדמת, הקצב גדל.
  • קצב משתנה בשטח משתנה:

משחקי מהירות שמבוצעים על גבי מסלול הכולל שינויים בטופוגרפיה ו/ או במשטח, כך שהדופק משתנה בהתאם לדרגת הקושי של המשטח, הטופוגרפיה והקצב.

יתרונות אימון פרטלק:

  • גיוון פיזיולוגי -אימון פרטלק, בעצם הגדרתו כאימון בו העצימות משתנה, כבר מכיל בתוכו גיוון ומונע מהגוף להגיע לקיבעון פיזיולוגי (סטגנציה). בכך זה מאפשר לנו להתאמן בהתאם לעיקרון הגיוון של תורת האימון ,להרוויח פיצוי יסף מהאימון ולהעלות את רמת היכולת שלנו. 
  • גיוון מנטלי- אימון פרטלק, בגלל השינויים בטופוגרפיה/ משטח/ קצב …עובר מהר ובהנאה ומהווה גיוון מנטלי ושבירת שגרה, במיוחד למי שרגיל בריצות המבוצעות בדרגת מאמץ אחידה וקבועה. 
  • העלאת דופק סף חומצת חלב ושיפור מהירות הריצה- במידה והמקטעים העצימים באימון יתרחשו בדרגת מאמץ סביב סף חומצת חלב (סח"ח), האימון יביא לשיפור דופק וקצב הריצה בסח"ח. המשמעות תהיה הגדלת הטווח האירובי, היכולת לרוץ רחוק יותר ומהר יותר מבלי להתעייף באופן משמעותי וספציפית עלייה בקצב ריצת תחרות 10 ק"מ, כיוון שכשהיא מבוצעת על קצה גבול היכולת, היא מתרחשת בדופק סף חומצת חלב.
  • יצירת רצף ריצה למתחילים- האמצעי הנפוץ ביותר ליצור רצף ריצה אצל רצים מתחילים, ביחוד כאלו שלא רצים אבל רוצים לרוץ, זה פרטלק המורכב מריצה קלילה והליכה לסירוגין. הרעיון הוא להתחיל מאימון שרובו הליכה ושזורים בו כמה מקטעים של שניות בודדות בריצה ומאימון לאימון להגדיל את נתח הריצה על חשבון ההליכה, כך שעם הזמן זה יהפוך לאימון ריצה עם מקטעים קצרים של הליכה ועד שבסופו של דבר זה יהפוך לאימון רצף בריצה.
  • חיבור לטבע- אין ספק שפרטלק היא השיטה המתאימה ביותר לביצוע של אימון ריצה בטבע. ניתן ורצוי לנצל את השונות הטבעית של הסביבה בטופוגרפיה ומשטחים ובכך להרוויח אימון פרטלק מובנה, בד בבד עם שהות בטבע, שרק עושה לנו טוב ברמה המנטלית.
  • שיפור טכניקת ריצה, כוח וסיבולת כוח- אנו יכולים לנצל אימוני פרטלק לטובת שיפור טכניקת הריצה בייחוד שיפור המעוף, הדחיפה וכן רכיבי כושר כמו כוח וסיבולת כוח במידה ואנו מבצעים את האימון בטופוגרפיה הררית ו/ או במשטחים רכים כמו חול.
  • תרגול קצב מטרה- אנו יכולים לנצל אימון פרטלק לתרגול של מקטעים על קצב המטרה בשלב שעדיין אנו לא ברמה המספקת ליצור מקטע רציף גדול (טמפו) בקצב זה.

התאמת דרגת הקושי של האימון לשלב ההתקדמות שלנו:

שיטת הפרטלק ניתנת ליישום לאורך כל העונה. אבל אין ספק שבתחילת תוכנית האימונים אנחנו לא ביכולת ריצה של סופה. אז איך נוכל למעשה לשלוט בדרגת הקושי של האימון כך שיתאים לתקופת האימונים הרלוונטית ולשלב ההתקדמות שלנו? הדרך לעשות זאת היא להבין אלו גורמים משפיעים על דרגת הקושי של האימון:
היקף האימון- ככל שהתרגיל המרכזי באימון יהיה ממושך יותר כך דרגת הקושי תעלה.
לדוגמא: אימון עם תרגיל מרכזי של 20 דקות יהיה קל יותר מאותו תרגיל מרכזי שיימשך לאורך שעה.
עצימות המקטעים- באיזה דרגת מאמץ מבוצעים המקטעים הקשים ובאיזה דרגת מאמץ מבוצעים המקטעים הקלים.  לדוגמא: חמש חזרות של : דקה ריצה בקצב על קצה גבול היכולת (allout) , דקה בקצב ריצה קל מאוד ללא קושי נשימתי וחוזר חלילה , קשה משמעותית מחמש חזרות של: דקה בקצב ריצה עם קושי נשימתי קל, דקה בקצב ריצה קל מאוד ללא קושי נשימתי.
היחס בין המקטעים הקשים לקלים- לדוגמא: סטים של שתי דקות ריצה מהירה עם דקה ריצה קלה יהיו קשים יותר מסטים של שתי דקות ריצה מהירה עם שלוש דקות ריצה קלה.
משך המקטעים הקשים- כמה זמן/ מרחק ברצף אנו נמצאים בדרגת עצימות גבוהה. לדוגמא: עלייה של 100 מטר בשיפוע מסוים קלה יותר מעלייה של 800 מטר באותו שיפוע . לרוץ שלושים שניות בקצב תחרות 10 ק"מ קל יותר מלרוץ חמש דקות בקצב תחרות 10 ק"מ.
כעת לאחר שהבנו מה למעשה שולט על דרגת הקושי באימון הפרטלק, כל מה שנותר לנו זה לבחור את דרגת הקושי הרצויה בהתאם לצרכים שלנו, כאשר העיקרון המוביל אותנו לאורך כל הדרך הוא עיקרון ההדרגתיות של תורת האימון. מאימון לאימון נעלה באופן הדרגתי את דרגת הקושי ולא נבצע שינויים חדים מדי. כמובן בשבועות המופחתים בתוכנית יש לרדת בדרגת הקושי של התרגיל המרכזי בהתאם למחזוריות.


האם אימוני פרטלק ישפרו את מהירות הריצה שלי?

בהחלט כן, אם הם מיושמים בעצימות הרלוונטית. במידה והמקטעים העצימים באימון יתרחשו בדרגת מאמץ סביב סף חומצת חלב (סח"ח), האימון יביא לשיפור דופק וקצב בסח"ח. המשמעות תהיה הגדלת הטווח האירובי, היכולת לרוץ רחוק יותר ומהר יותר מבלי להתעייף באופן משמעותי וספציפית עלייה בקצב תחרות 10 ק"מ. אבל למעשה בגלל הגדלת הטווח האירובי הדבר ישפיע באופן עקיף גם על הגדלת מהירות הריצה העתידית במרחקי מטרה ארוכים יותר כמו חצי מרתון ומרתון. במידה ואנו מעלים בהדרגה את משך המקטע העצים נרוויח גם עבודה על סטמינה- השהות סביב הסח"ח לאורך זמן. במידה והמקטעים העצימים באימון יתרחשו בדרגת מאמץ גבוהה יותר, למשל בקרבת דופק צריכת החמצן המרבית, האימון יביא לשיפור רכיבי כושר אחרים כמו הספק אירובי מרבי  וקיבולת אירובית ובהתאם שיפור בקצב תחרויות בתחום הסיבולת הבינונית: 5 ק"מ, 3 ק"מ וכד'.

לסיכום

אם טרם התנסיתם באימון פרטלק, מומלץ לעשות זאת. מדובר בשיטת אימון מאוד שימושית, רבגונית ויעילה. לקבלת דוגמא של מערך אימון פרטלק או יצירת קשר לחצו כאן.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן